Хотел в Добринище Хотел в Добринище Информация Добринище - Банско България
Добринище - Банско България Печат Е-мейл
  bulgaria.jpg

Добринище Основни данни

 • 850 надморска височина
 • 156 км от София
 • 6 км от Банско

Заобиколено от три планини - Рила, Пирин и Родопите, на хвърлей разстояние от най-модерния български зимен курорт Банско,

 
 
 
 
 
 
 
 
 
pic-dobrinishte-chirch1.gif
 
 
 
Добринище комбинира най-доброто за зимните и летни почивки: девствена природа, гостоприемни жители, ски писти и привлекателни  цени.

 

 

 

Минерални извори

pic-dobrinishte-bezbog1.gif

 

Добринище е обявено за балнеоложки курорт заради прочутите си още от древността топли минерални извори. Балнеопроцедурисе предлагат в две от почивните станции построени в селото. Освен тях, за обществено ползване са достъпни минералната баня и откритият плувен комплекс с три минерални басейна единият от които с олимпийски размери.


 

Забележителности

Градината за еделвайси на Иван Парин е единствената по рода си в България и си заслужава да бъде разгледана, дори само заради това.

За почитателите на българската история ще е от интерес и църквата "Св. Св. Петър Павел" строена през 19 век и все още функционираща. Свещ можете също да запалите в "Успение Пресвета Богородица".

В околностите на Добринище си заслужава да се видят водопада Свети Никола и манастира "Св. Пантелеймон".

pic-dobrinishte2.gifplanini1.gifliato1.jpg


 

 

 

 

Туризъм

Няколко от туристическите маршрути из Пирин тръгват от Добринище. Един от тях е древният търговски път през планината. По него хората от Разлога са пренасяли стоки от долината на Струма.
Ето и още привлекателни маршрути:

 • хижа Безбог - 4,30 ч
 • заслон Тевно езеро - 6 ч
 • Кременски езера и други

Ски-писти и съоръжения

От хижа Гоце Делчев започва новият седалков лифт до пистата на х. Безбог 

В Добринище

Само на 11 км от Добринище е х. Гоце Делчев (1412 м.), от където започва новия седалков лифт до ски пистата на х. Безбог (2236 м.). Пистите от Безбог са все още не толкова пренаселена като пистите в Банско, и ако човек е дошъл, да прекара възможно най-много време в каране, определено няма да остане разочарован.

Ски писта от Хижа Безбог до Добринище  

  dobrinishte_bulgaria_01.jpgdobrinishte_bulgaria_02.jpgdobrinishte_bulgaria_03.jpg

 

 

 

 

 

В Банско
 
Само на 6 км от Добринище, Банско е на първо място по инвестиране в зимния туризъм за последната година. Тук вече има 8-местната кабинкова линия, от центъра до Бъндеришка поляна; три нови 4 седалкови лифта и няколко влека. Не случайно за откриването на сезона 2003-04 дойде самия Алберто Томба.

Цени и полезна информация:

 • Карта за всички лифтове и съоръжения - 24 лв на ден.
 • Автобуси от автогарата 'Добринище' до автогарата 'Банско' има на всеки час. Цената е 3 лв в двете посоки.
 • Карта на ски пистите в Банско
Разстоянието СОФИЯ - ДОБРИНИЩЕ е 156 км. и отнема с кола около 2:30 ч., при средна скорост 60 км/ч. Пътува се по международен път Е-79 (София -Кулата), при гр.Симитли се отбива в посока Гоце Делчев. Има редовни автобусни линии до всички големи градове в България. Най-близкото летище е София. Приблизителни разстояния в километри до някои съседни държави и градове:
 • до българо-гръцкия граничен пункт ГКПП "Илинден-Ексохи" - 80 км.
 • до българо-гръцкия граничен пункт ГКПП-Кулата - около 130 км.
 • до Солун, Гърция - около 300 км.
 • до Истанбул, Турция - около 600 км.
 • до Белград, Сърбия - около 650 км.
 • до Букурещ, Румъния - 600 км.
Село Добринище се намира в планински район, на 850 м надморска височина и е заобиколено от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Според легенди и песни през VII-XV век Добринище е било селище - крепост, спирало опитите на византийските императори да минат по р. Места за вътрешността на България. През 1846г.. (по време на османското владичество) жителите на селото изграждат училище, организират четнически дружини, участват активно в национално-освободителните борби на българския народ.
 
dete.jpgdobrinishte.jpgdobrinishte3.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сред най-известните забележителности на Добринище са:
 • В селото се намира единствената по рода си в България градина за еделвайси.
 • Действащата църква "Св. Св. Петър Павел" е строена през ХІХ век. В селото има и друга стара църква - "Успение Богородично".
 • По течението на Добринишката река се намира басейнът с минерална вода, известен с името "римското банче".
 • Заслужава да се види водопадът Свети Никола.
 • На ок. 3 км югоизточно от Добринище се намира действащият манастир "Св. Пантелеймон", основан в началото на миналия век. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и е обявен за паметник на културата.
 • Добринище е изходен пункт за някои от най-красивите части на Пирин - връх и хижа Безбог, района наПопово езеро, Кременските езера, Самодивски връх и други.

Село Добрнище е известно от древността като балнеоложки курорт със своите 17 минерални извора. Температурата на минералната вода варира между 30 и 43 градуса.

  planina.jpgkrava.jpgkon.jpg

 

 

 

 

 

На около 300 м. от комплекс "БОЖЕНА" в парка е обществената баня с минерална вода. Там има 2 закрити басейна за балнеоложки нужди и се предлага комплекс от различни процедури и масажи.

Минералната вода има лечебни свойства, благоприятни за бъбречно-урологични, стомашно-чревни, обменно-ендокринни, жлъчно-чернодробни болести; за заболявания на горните дихателни пътища, както и при професионални интоксикации и кожни рани.

Добринище има и плаж с открит плувен комплекс.
 
liato1.jpgdeca.jpgdete2.jpg

 

 

 

 

 

На около 100 метра под комплекса е крайната гаричка на теснолинейката по линията Добринище - Септември. Малкото влакче осигурява петчасова незабравима екскурзия сред магическата природа на Пирин и Родопите. Пътят на теснолинейката минава през неописуемо красиви планински места, през курортите Банско, Разлог, Велинград и е изключително живописна туристическа атракция.

vlak1.jpgvlak2.jpgimage.jpg

Медицинско и здравно обслужване.

Медицинските центрове в Добринище и Банско осигуряват общи и специализирани здравни грижи, като разполагат с квалифицирани лекари в различни области - хирурзи, ортопеди-травматолози, интернисти, невролози, акушер-гинеколози, очни болести, УНГ и др. Предлагат се консултации и комплекс от процедури срещу остеопороза.

Медицинските центрове разполагат с оборудвани клинични лаборатории, рентген, манипулационни и извършват всички основни манипулации - инжекции (мускулни, венозни, подкожни), венозни инфузии, превръзки; клинични изследвания, обслужване по домовете / хотелите; транспорт със специализиран автомобил по всяко време на денонощието.

Само на 7 км. от комплекс "БОЖЕНА" е Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Разлог, която предлага висококвалифицирани болнични грижи и разполага с около 300 легла, с всички основни болнични отделения и специализирани кабинети.

В гр. Разлог се напира и Спешен медицински център, който обслужва четирите общини: Разлог, Банско, Белица и Якоруда.

image222.jpgimage213.jpgimage214.jpg

Административно и правно обслужване. Обществен ред и спокойствие.

С. Добринище има собствен кмет и малка общинска администрация. Кметът на Добринище е млада и усмихната дама - г-жа Иванка Бонкина, която амбициозно и упорито работи за развитието и просперитета на селото.

Териториално с. Добринище е включено към община Банско.

Районният съд и прокуратура се намират в гр. Разлог, на 7 км. от Добринище. Местният нотариус, който извършва всички сделки с недвижими имоти в региона, също се намира в гр. Разлог. С. Добринище е гостоприемно и спокойно за живеене място. Шефът на местната полиция -гл. серж. Петър Едрин и неговите подчинени бдят над сигурността на местните жители и техните гости и не допускат те да бъдат обезпокоявани.

Гл. серж. Едрин оглавява и местната ловна дружинка и с удоволствие организира ловни излети в планината.

Добринище съчетава най-доброто за зимните и летни почивки: изумително красива природа, ски писти, минерални извори и възможности за селски и еко туризъм.

bansko.jpgbansko_bulgaria.jpgimage216.jpg

 
< Предишна   Следваща >

Translation

Стил на сайта

Синдикация

Брояч на сайта

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player